Skip to main content
Cesta k umění začíná u nás
Cesta k umění začíná u nás

Hudební, taneční a výtvarná škola
Prušánky

Hudební, taneční a výtvarná škola
Prušánky

HTVŠ aneb hudební, taneční a výtvarná škola v Prušánkách vznikla v roce 2015 a jejím zřizovatelem je Obec Prušánky. Hlavním záměrem školy je přiblížit umění dětem u nás v Prušánkách a vzbudit v nich zájem k těmto hodnotám. V dnešní době může škola žákům nabídnout patnáct individuálních a tři kolektivní obory. Škola se mimo jiné může pochlubit počtem okolo sta žáků v průměru každý rok. Jak už název školy napovídá obory to jsou nejen hudební, ale i taneční a výtvarné.

HTVŠ aktuálně

Pro aktuální informace o dění v naší škole, včetně seznamu a galerie uskutečněných akcí v tomto i předchozích letech, sledujte náš Facebook. Na naší stránce pravidelně sdílíme novinky, zajímavosti a fotografie ze školních aktivit.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku a buďte vždy v obraze o všem, co se u nás děje!

Děkujeme za Vaši účast a podporu při akcích HTVŠ.
hudební, taneční a výtvarná škola

Naše škola

hudební, taneční a výtvarná škola

HTVŠ aneb hudební, taneční a výtvarná škola v Prušánkách vznikla v roce 2015 a jejím zřizovatelem je Obec Prušánky. Hlavním záměrem školy je přiblížit umění dětem u nás v Prušánkách a vzbudit v nich zájem k těmto hodnotám.

V dnešní době může škola žákům nabídnout patnáct individuálních a tři kolektivní obory. Škola se mimo jiné může pochlubit počtem okolo sta žáků v průměru každý rok. Jak už název školy napovídá obory to jsou nejen hudební, ale i taneční a výtvarné.

Vedení školy se při vzniku rozhodlo nezvolit si jako formu výuky český systém vzdělávání, uplatňující se na většině základních uměleckých škol v ČR, ale rohodlo se dětem nabídnout alternativu v podobě britského vzdělávacího systému ABRSM. Touto metodou se v HTVŠ vzdělávali žáci celých 5 let a bylo to jistě obohacení jejich studia.

Počínaje školním rokem 2021/2022 se vedení HTVŠ rozhodlo z důvodu nulového zájmu o skládání zkoušek ABRSM a její výukovou i ekonomickou náročnost, od této metody upustit. Od tohoto roku se výuka řídí koncepcí vzdělávání, kterou naleznete na našich webových stránkách u každého oboru. Výuka HTVŠ probíhá na ZŠ Prušánky a na kulturním domě.

Je nutné také zmínit, že vybavení učebny pro výuku jednotlivých nástrojů proběhlo v režii Obce Prušánky. V roce 2016 získala obec z rozpočtu JMK dotaci ve výši 200 000,- Kč na základě smlouvy č. 0365090/16/OKH, právě na vybavení učebny HTVŠ. Dotace byla vyčerpána v celkové výši 178 998,- Kč. Tato dotace tvoří významnou podporu kulturního vzdělávání dětí v naší obci.

11

Pedagogů HTVŠ

86

Aktuálně žáků

15

Nabízených oborů

9

Let provozu školy

Podmínky a školné

Ceník výuky: Hudební obory
  • Cena školného na jedno pololetí činí pro studenta s trvalým pobytem v obci Prušánky a Josefov:
    1700 Kč
  • Cena školného na jedno pololetí činí pro studenta s trvalým pobytem jiným než je obec Prušánky a Josefov:
    2500 Kč
  • Cena školného na jedno pololetí činí pro pracujícího dospělého:
    6600 Kč
Ceník výuky: Taneční a výtvarné obory
  • Cena školného na jedno pololetí pro výtvarný obor nejmladších dětí (1h/týdně) pro studenty s trvalým místem pobytu v obci Prušánky a Josefov:
    700 Kč
  • Cena školného na jedno pololetí pro výtvarný obor starších dětí (2h/týdně) pro studenty s trvalým místem pobytu v obci Prušánky a Josefov:
    1400 Kč
  • Cena školného na jedno pololetí pro výtvarný obor nejmladších dětí (1h/týdně) pro studenty s trvalým místem pobytu mimo obce Prušánky a Josefov:
    900 Kč
  • Cena školného na jedno pololetí pro výtvarný obor nejmladších dětí (1h/týdně) pro studenty s trvalým místem pobytu mimo obce Prušánky a Josefov:
    1800 Kč
  • Cana školného na jedno pololetí pro obor lidové tance (Nechoránek):
    700  Kč
Podmínky výuky
  1. Žák musí poctivě, pravidelně cvičit na svůj zvolený nástroj. Podpora rodičů/zástupců je proto v této otázce naprosto zásadní. Bližší podrobnosti budou sděleny samotným vyučujícím.
  2. Žáci jsou do HTVŠ přijímáni na základě talentové zkoušky, jejíž termín bude oznámen minimálně 2 měsíce předem.
  3. Pro pozvání k talentové zkoušce ke studiu v HTVŠ je nutné odeslat vyplněnou přihlášku, kterou naleznete na webu htvsprusanky.cz. Na žádné jiné způsoby přihlášení nebude brán zřetel. Přihlášky se podávají do 31. května.
  4. Rodiče stávajících žáků HTVŠ musí podávat přihlášku pro své dítě na každý následující školní rok, a to do 31. května stávajícího školního roku. Pokud tak neučiní nebude s nimi do následujícího školního roku ve výuce počítáno.
  5. Poplatky za výuku budou rozděleny do dvou pololetí, každé s trváním pěti měsíců.
  6. Celková částka za jedno pololetí je podle ceníku HTVŠ a je splatná do 14 dnů od doručení platebních údajů pro dané období na mailovou adresu, kterou jste zadali v přihlášce. Pro druhé pololetí je postup totožný.
  7. Opožděné platby budou mít za následek pozastavení výuky a to do doby, dokud k platbě nedojde. HTVŠ si vyhrazuje právo žáka suspendovat či zcela z výuky vyloučit v případě, že platba bude opožděna o tři týdny anebo žákova řádně neomluvená absence přesáhne tři po sobě plynoucí vyučovací hodiny.
  8. Pro žáky s výukou hudebního nástroje je povinná hudební nauka 1 vyuč.hodina/týden, podle stanoveného rozvrhu. Z hudební nauky budou žáci hodnoceni vždy na konci pololetí na základě pravidelného testování.
  9. Přesný začátek prvního a druhého pololetí bude rodičům sdělen na informační schůzce před začátkem školního roku.
  10. Začlenění žáka do hudebních těles se bude odvíjet od jeho dosažených výsledků a chování v hodinách. O začlenění žáka do souborů rozhoduje učitel daného souboru.
  11. Jestliže žák onemocní, rodiče jsou povinni tuto absenci nahlásit okamžitě přímo učiteli.       V případě školou plánovaných výletů je žák povinen tuto skutečnost ohlásit nejpozději týden předem, aby byla možnost přehodit hodinu na jiný den či čas, pokud to bude možné.
  12. Zameškané hodiny ze strany žáka nebudou důvodem vrácení školného či jakékoliv jiné kompenzace.
  13. V případě, že dojde k absenci ze strany učitele, nahradí tuto hodinu v nejbližším možném termínu.
  14. Ukončení výuky – v případě, že si rodič přeje ukončit výuku na zvolený nástroj v jiném termínu, než je plánované ukončení školního roku, musí písemně vyrozumět vedení HTVŠ, prostřednictvím pedagoga navštěvovaného oboru a to nejméně měsíc předem.
  15. Žák může být ze školy vyloučen i ze strany zřizovatele a to v případě nevhodného chování nebo nedostatečné přípravy. Vyloučení žáka z HTVŠ bude vždy prvně projednáno s rodiči             s možností nápravy.
  16. Žák, který si bude do hodiny přinášet svůj hudební nástroj je povinen mít ho označený tak, aby jej bylo možné identifikovat v případě ztráty.
  17. Na konci školního roku obdrží každý žák vysvědčení.
  18. Každý žák je povinen vykonat každoročně ročníkové zkoušky v předem stanoveném termínu, odvíjející se od ŠVP (školního vzdělávacího plánu), který naleznete na webu htvsprusanky.cz na stránce jednotlivých oborů.
  19. Na základě ročníkové zkoušky bude žák buď to doporučen nebo nedoporučen k dalšímu vzdělávání v následujícím školním roce.
     
  20. Rodič podáním přihlášky dává souhlas se zveřejněním fotografií svého dítěte na webu htvsprusanky.cz a sociálních sítích HTVŠ Prušánky, a to pouze pořízených při vystoupeních HTVŠ.
  21. Rodič odesláním přihlášky souhlasí s veškerými podmínkami výše vypsanými
  22. Do výtvarného a tanečního oboru se smí přihlásit pouze uchazeč se statutem „studenta“.

Často kladené dotazy

Kdy a jak podávat přihlášku do HTVŠ?
Přihláška do HTVŠ se podává vždy na jeden školní rok. Přihlášku podávají i stávající žáci a to do konce května (abychom věděli s jakým počtem žáků můžeme počítat), noví žáci podají přihlášku do konce června. Dítě lze přihlásit i později, ale je třeba si uvědomit, že již může být v daném oboru naplněna kapacita. Přihláška se odevzdává pouze elektronicky.
Jak a kdy se platí školné?
Školné v HTVŠ se platí pololetně a to dle pokynů, které naleznete v sekci "Podmínky a Školné".
V kolika letech můžeme přihlásit dítě do HTVŠ?
Věk pro přijetí se stanovuje na 6 let. Jedná se, ale spíše o doporučení, u každého dítěte to může být jiné a záleží především na pedagogovi daného oboru jestli uzná dítě již způsobilé k navštěvování lekcí.
Kdy bude můj syn/dcera učinkovat v souborové hře?
Účast v souborové hře není samozřejmostí, je plně na rozhodnutí vyučujícího daného souboru. Můžete si být ale jisti, že máme největší zájem o to, aby v souborech působylo co nejvíce dětí z naší školy. Je však třeba brát zřetel na schopnosti dětí a fungování souboru.
Kolikrát vystoupí mé dítě na besídce?
Snažíme se o to, aby každé dítě vystoupilo alespoň dvakrát za pololetí, jednou na třídní přehrávce a jednou na besídce na kulturním domě. Účastníme se i dalších akcí, nejen v Prušánkách, kde si může dítě zahrát a otužit se před publikem. Záleží ovšem vždy na posouzení učitele a schopnostech žáka, zda je schopen veřejně vystoupit.

Pedagogický tým

naši učitelé
Vít Němeček
hlavní koordinátor
žesťové nástroje, zobcová flétna
Katarína Haščáková
zpěv
Jiří Dvořák
kytara
Tadeáš Tomšej
cimbál
Magdaléna Němečková
Nechoránek
Blanka Esterková
Nechoránek
Michal Brkal
klarinet
Jarmila Pařízková
Klavír
Klaudie Šudřichová
housle
Kateřina Bravencová
klavír